Page 41 of 42 FirstFirst ... 31373839404142 LastLast
Results 801 to 820 of 834

Thread: Saules enerģija

Quote Originally Posted by kaut_kaads View Post
    Kas ir ar uzkrājumu vispār?
    Kāpēc man pie februāra mēneša vēl rādās 200kwh? Tur nebija jābūt nullēm?

Attachment 49546
    Tas, lai tu redzētu, cik Sadales tīkls tev atņem.

Kā ir ar saules paneļu jaudas palielināšanu?
    Tagad ir 6kw, gribu pielikt vēl 5kw, lai ir maksimums, tagad ir neto uzskaite.
    Esošais "setups" paliek kā ir, lieku klāt uz jumta + otrs invertors.
    ST sūta man linku par jaudas palielinašanu, bet pieslēgumam un iesaka runāt ar Valtu.
    Šobrīd ir 20a ievadstrāva, tas tak nav jāmaina nost?
    Un kā ir ar pieteikumiem, saprotu, ka lapā lieku klāt otru inventoru, atkal jāmaksā 90e?
    Jā uzzvani ST un visu izstāstīs, nekā viņi nemāk izstāstīt, kā jau teicu, saka lai prasa virtuālajam asistentam..
    Enjoying 0db PeaCe...

Pie izmaiņām automātiski nokļūsi Neto norēķinu sistēmā. 20A ievadautomāts ir pat vairāk nekā nepieciešams, lai uzstādītu maksimāli atļautos 11.1kW ar 16A automātu. Un jā, jebkura izmaiņa būs 90Eur.

Šajā gadījumā var pat sanāk iebraukt reālā mīnusā. Tavā vietā es nomainītu inverteru, pieliktu energoskaitītāju ievadā un iestatītu eksporta ierobežojumu uz tiem atļautajiem 6kw. Saliktu visus lielos tēriņus, cik var, uz dienas vidu un neko nemainītu ST līgumā. ST pilnīgi vienalga, cik saules paneļu pie invertera, viņiem ir svarīgi, kas iestatīts uz ST pusi.
    Last edited by Instigater; 2 Weeks Ago at 13:59.

Quote Originally Posted by Instigater View Post
    Tavā vietā es nomainītu inverteru, (..)
    To vai tad var tā brīvi darīt? ST tak ir informēts par to, kāds invertors uzstādīts objektā (ne velti atļauj tikai sertificētos). Kā ir ar atbalstu - invertora patvaļīgas nomaiņas gadījumā nevar uzrauties uz to, ka visu atbalstu jāatmaksā?
    do you ever feel that if you weren't paid to write code, you'd do it anyway?

Pēc papīriem nedrīkst, praktiski neviens gailis pakaļ nedziedās, kamēr ievērosi atļauto jaudu ierobežojumus. Otrs variants, protams, ir uzstādīt otro inverteru un tam likt eksporta jaudas ierobežojumu (šams mājas ievadā "redzēs" arī pirmā invertera ražoto un bieži vien nometīsies uz ~1kw, kaut varētu ražot visus ~6kw), vienīgi sanāk dubulti izmesta nauda par dārgāko sistēmas komponenti - inverteru.
    Neapskaužu autoru, ja gribēs visu izdarīt ar baltiem papīriem - sistēmas papildināšana drošvien izvērtīsies par finansiālu zaudējumu. Kaut cik korekti varētu mēģināt atmaksāt esošo atbalstu un tad uzstādīt pa jaunam 11.1kw sistēmu ar baterijām un esošo sistēmu pa kapeikām notirgot.

PS. Oriģinālais inverters var arī nomirt un tad nekas ļauns nenotiks, ja informēsi EKII par invertera nomaiņu uz citu modeli, bet tad atkal oficiāli jāiet ST un tas nozīmē atkal netto norēķinu sistēma.

Oficiāli pavisam tīri papīri un palikšana netto norēķinos būtu esošajam inverteram pielikt tos papildus 6kw paneļu, tikai rēķinoties, ka vairāk par 5kw tāpat neražos - diezgan daudz dienas max pīķi nogriezīs. Viss gan atkarīgs no vietas, ja tā kā man daudz ēnu, tad sistēma pat ļoti strādājoša. Ja paneļus izvietotu austrumu un rietumu plaknēs, tad arī sistēma strādājoša.
    Last edited by Instigater; 2 Weeks Ago at 16:53.

Nu tad nodalījies ir 1 jautājums.
    Vienalga ko un kā es daru ar jaudas palielināšanu es pasēju neto uzskaiti un automātiski pārmetos uz norēķiniem?
    Tādā gadījumā pasākums protams atkrīt..
    Enjoying 0db PeaCe...

Atkarīgs arī no tā, kāds tev tagad invertors. Varbūt var veidot kaut kādu pusizolētu sistēmu, kur tev uz ārpusi ir esošais invertors, bet iekšējā tīklā cits ar aķiem?

Varbūt tomēr nav bezcerīgi?

https://sadalestikls.lv/lv/norekinu-...bas-razotajiem

Dalību neto uzskaites sistēmā un neto uzkrājumu neietekmēs tādas izmaiņas, kā

ražošanas jaudas samazināšana vai palielināšana (līdz 11,1 kW);
    mikroģeneratora vai tā daļas maiņa, piemēram, saules paneļu vai invertora nomaiņa;
    ražošanas veida maiņa, piemēram, līdzās saules enerģijas sistēmai, uzstādot vēja ģeneratoru;
    elektrības pieslēguma slodzes palielināšana vai samazināšana;
    elektroenerģijas tirgotāja maiņa (esošais klients slēdz līgumu ar citu elektroenerģijas tirgotāju);
    tarifu plāna maiņa.

Pieredzējis lietpratējs zantok's Avatar

Vot interesanti cik daudz ietekmē elektrības cenu neto sistēmas lietotāji kas februārī kausē sniegu lai tik patērētu elektrību.
    Ir kautkāda statistika cik jaudas procentu pieder vasarā neto sistēmas īpašniekiem un patēriņš ziemas mēnešos.
    Mana loģika ir diezgan vienkārša, neto sistēmas lietotāji vispār nefiltrē cik daudz un kādā laikā nodot un tērēt elektrību, teorētiski tas viss palielina cenas svārstības biržā

Nebija īsti sniegs ko kausēt februārī, es 1700kWh uzdāvināju sadales tīkliem. Pretty sure, ka tas ietekmēja cenu tieši tikpat kā sniega kausēšana.
    Computers are the only thing where too much heat can cause freezing.

Quote Originally Posted by zantok View Post
    Mana loģika ir diezgan vienkārša, neto sistēmas lietotāji vispār nefiltrē cik daudz un kādā laikā nodot un tērēt elektrību, teorētiski tas viss palielina cenas svārstības biržā
    Loģika tev, protams, diezgan interesanta. Saki, ka neto sistēmas (t.i., neto norēķinu sistēmas? ) lietotājiem saražoto elektrību būtu jānodod tīkla ziemā, lai samazinātu cenas svārstības?

Pieredzējis lietpratējs zantok's Avatar

Nu nezinu kā tā saucās. Neto tipa tik cik nodevi. Tik par velti vari dabūt ziemā. Tu nesaprati domu.
    Ja elektrības ražotājs stumj elektrību tīklā kopā ar visiem saulainajā laikā, tad elektrība var palikt lieka un cena strauji samazinās. Turpretī ja var elektrību ņemt pīķa stundās par velti kausēt sniegu, tad elektrības pieprasījums aug un palielina cenu. Tā sistēma ir ļoti izdevīga tiem kas ražo elektrību, un turpretī par to izdevīgumu maksā pārējie lietotāji.
    Ja godīgi man liekas ka sen vajadzēja likvidēt šo sistēmu un piespiest tirgot elektrību pa biržas cenu un pirkt arī. Protams šis mans viedoklis nebūs baigi populārs

Neto uzskaites sistēma palielina elektroenerģijas cenas volatilitāti. Lai vai kā, binary prot lasīt, es gan silti ieteiktu pašam ST drošības pēc uzrakstīt par savu nodomu un gūt apstiprinājumu, ka no Neto uzskaites nenomet.

Ja elektrības ražotājs stumj elektrību tīklā kopā ar visiem saulainajā laikā, tad elektrība var palikt lieka un cena strauji samazinās.
    Neko daudz "ražotāji" tur nevar padarīt - var vai nu nodot to elektrību tīklā, vai arī nenodot (neražot). Nodot tad, kad Saule norietējusi un ir deficīts, īsti nesanāk. Tur nu lietotāji neko daudz nevar "nefiltrēt (© zantok)".

Turpretī ja var elektrību ņemt pīķa stundās par velti kausēt sniegu, tad elektrības pieprasījums aug un palielina cenu.
    Tas "par velti" izmaksā ap €50 par katrām 1000 kWh. Man izdevīgāk bija "norakstīt" ap 2800 kWh (tās pašas, kuras citi vasarā varēja bez maksas lietot, jo es par viņu "saražošanu" un nodošanu tīklā samaksāju, pērkot paneļus un invertoru) nekā maksāt vēl €140, lai tikai varētu "kausēt sniegu".

(..), es gan silti ieteiktu pašam ST drošības pēc uzrakstīt par savu nodomu un gūt apstiprinājumu, ka no Neto uzskaites nenomet.
    Par to invertora nomaiņu, papildus paneļiem un tml - man EKII lēmumā par atbalstu rakstīts, ka "monitoringa perioda laikā ir tiesības uzstādīt papildus saules paneļus vai invertoru un par to nav obligāti jāsniedz papildus informācija, taču aicinām to norādīt atskaites komentāru sadaļā".
    Bojājumu vai zādzības gadījumā gan ir striktāki noteikumi.
    Tad jau sanāk, ka vajadzētu varēt gan paneļus pielikt, gan invertoru nomainīt (vai pielikt papildus invertoru). Varbūt pat var papildus atbalstu dabūt?

Lai vai kā, binary prot lasīt, (..)
    Darbs tāds…

Tā pogrammma beidzās, bet tagad vari dabūt atbalstu bateriju sistēmai. Skaties, varbūt tos papildus 6kw vari ar bateriju pielikt.

Tā pogrammma beidzās, (..)
    Kas tieši beidzās?

https://ekii.lv/index.php?mact=News,...t01returnid=29
    Par valsts atbalsta programmām iedzīvotājiem pēc 2024. gada 31. decembra
    (..) pieteikšanos atbalstam saules paneļu, siltumsūkņu, biomasas katlu un citu enerģiju ražojošo iekārtu iegādei pagarināt līdz 2029. gada 31. decembrim (..)
    https://ekii.lv/index.php?mact=News,...t01returnid=29
    Palielina kopējo finansējumu saules paneļu, siltumsūkņu u.c. enerģiju ražojošo iekārtu iegādei
    (..)
    * pieejamais finansējums ir palielināts par 40 000 000 euro līdz 85 000 000 euro
    * projekta iesniegumus var iesniegt līdz 2029. gada 31. decembrim

Tad kad tā par programmu akumulatoru sistēmām, kuras visi tagad liek? Bāc, izrādās tā pati programma, kas vislaik mainās - gan nosacījumi, gan atbalstāmās aktivitātes, gan termiņi un finansējums.

Bet paldies, sapratu, ka varu arī es pretendēt vēl uz akumulatora uzstādīšanu:
    "Var saņemt valsts atbalstu par elektroenerģijas uzglabāšanas iekārtu (akumulatoru) iegādi, ja tās ietilpība būs vismaz 5 kWh liela un pēc 2022. gada 9. marta ir uzstādīta saules elektrostacija vai vēja elektrostacija. Maksimālais atbalsts elektroenerģijas uzglabāšanas iekārtai ir 2 500 euro, nepārsniedzot 70% no iekārtas iegādes izmaksām."

Žēl, ka par diy ar komponentēm no ārzemju pārdevējiem to atbalstu nevar dabūt... Vai varbūt tomēr var?
    Veikala piedāvājumi nav interesanti (vismaz agrāk nebija)

Edmunds kopā ar DeadMaroz no auto aķiem būvē akumulatoru sistēmas un šamie saka, ka viņu sistēmām atbalstu varot saņemt.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)